| |

Pregătiri pentru Campionatul Mondial de Beach Handball U18

Clasată pe locul 9 la Campionatul European U17 de anul trecut, echipa feminină a României va participa, în premieră, la o ediție a Campionatului Mondial de Beach Handball U18.

Reprezentativa tricoloră a fost invitată să participe la Mondialul U18 de beach handball, care va avea loc la Heraklion, în Grecia, în perioada 14-19 iunie, după ce Rusia a fost exclusă. Echipa Rusiei se situase chiar înaintea României, pe locul 8, la competiția continentală de la U17, de anul trecut.

Având același staff tehnic ca la Europenele din 2021, alcătuit din tinerii antrenori Florin Ciupitu (antrenor secund la Rapid, cu care a devenit campion național la handbal în sală, anul acesta) și Cristina Romilă (ACS Sporting Ghimbav, care s-a numărat printre pionierii beach handball-ului din țara noastră), echipa României U18 are și nucleul de jucătoare format pentru competiția continentală de anul trecut. Ceea ce reprezintă un factor important, mai ales în condițiile în care handbalistele trebuie să se familiarizeze din nou cu jocul de beach handball într-o perioadă foarte scurtă de timp, după aproape un an de la ultimul contact cu această disciplină sportivă.

Spre deosebire de adversarele pe care le va întâlni la Heraklion, care au început pregătirile de o lună, și cu jocuri de verificare, echipa României s-a reunit la finalul săptămânii trecute, cu zece zile înainte de deplasarea în Grecia.

Lotul tricolor se pregătește la Plopeni, unde există terenul de beach handball care are cel mai bun nisip din țară pentru acest sport. Terenul a fost amenajat, în 2020, de reprezentanții clubului HC Activ, condus de președintele Asociației Județene de Handbal Prahova, Cristian Iancu.

În cantonamentul de la Plopeni, stafful tehnic a convocat 16 jucătoare, dintre care va trebui să aleagă doar 10 sportive pentru deplasarea în Grecia. Cele 16 sportive sunt următoarele: Sofia Mureșan, Tea Câmpean, Andrada Chirilă, Andrada Ștefănescu (toate – CSȘ Viitorul Cluj Napoca), Diana Manole (Activ Prahova Ploiești), Ștefania Moga (Rapid București), Bianca Drăgoescu (Chimia Râmnicu Vâlcea), Denisa Pavel, Ana Maria Grigore, Andra Banu, Ioana Florea, Ana-Maria Cristea (toate – ACS Sepsi Sfântu Gheorghe), Lavinia Lazăr (CSM Medgidia), Bianca Cucu (LPS Buzău), Alexandra Gonta, Andreea Mici (CS Marta Baia Mare). Delegația tricoloră este completată de Patricia Zainea (Știința București) – kinetoterapeut.

La Europenele de anul trecut, am realizat o surpriză frumoasă. Am obținut locul nouă, după ce am ratat la shoot-out calificarea între primele opt locuri. Aceasta este o generație foarte bună, în care am mare încredere și care și-a demonstrat valoarea. Sper ca, după acest Mondial, pe nucleul echipei să se formeze lotul de senioare, deoarece jucătoarele au dovedit că au calități pentru beach handball.
Chiar dacă am primit din scurt invitația de a participa la campionat, după retragerea Rusiei, aș fi dorit să avem o perioadă mai mare de pregătire, cu meciuri de verificare. Așa ar fi fost normal, înaintea unui asemenea campionat, mai ales la prima participare din istorie pentru România. Aveam, inițial, stabilit un alt program, dar a fost modificat, probabil din motive financiare.
Din păcate, acum avem foarte puțin timp pentru pregătire și, în plus, fără niciun meci de verificare, în condițiile în care ne vom confrunta, într-o grupă dificilă, cu echipe foarte puternice, care au început pregătirile mai de mult. Dar, sper să ne putem ridica la nivelul echipelor de top.

Florin Ciupitu, antrenor principal România U18 beach handball

Reprezentativa tricoloră va debuta cu Germania la competiția din Grecia, fiind repartizată în Grupa C, din care mai fac parte Argentina (medaliată cu bronz la ediția anterioară a Mondialului de beach handball, din 2017 – de altfel, prima ediție organizată) și Franța.

Handbalistele tricolore au acum șansa de a se revanșa față de Germania, formație care a învins la shoot-out România, la Europene, în grupa preliminară, în duelul pentru locul secund, reprezentativa țării noastre ocupând atunci locul trei și ajungând în faza de consolare.

În celelalte grupe au fost repartizate următoarele echipe: Ungaria, Tailanda, Polonia, Uruguay (Grupa A); Spania, India, Brazilia, Ucraina (Grupa B); Olanda, Grecia, Hong Kong, Puerto Rico (Grupa D).

Primele trei clasate din fiecare grupă vor avansa în faza Grupelor Principale (două grupe a câte șase echipe fiecare). Apoi, primele patru clasate din această fază se vor califica în sferturile de finală, urmate de semifinale și meciurile pentru medalii.

Campioana ediției din 2017 a Mondialului, care a avut loc în Mauritius, a fost Ungaria, învingătoare în finala cu Olanda, în vreme ce Argentina a câștigat cu Portugalia în finala pentru medaliile de bronz.

Beach handball-ul este sport olimpic, fiind introdus, deocamdată, în programul Jocurilor Olimpice de Tineret, debutând la ediția din 2018. Este luat în considerare pentru a fi inclus la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (Statele Unite ale Americii), din 2028.

Câteva detalii despre jocul de beach handball:

  • o echipă este alcătuită din patru jucătoare (un portar și trei jucătoare de câmp);
  • un meci se desfășoară în două părți distincte, de câte 10 minute fiecare. Dacă o echipă câștigă ambele secvențe de joc, câștigă meciul cu 2-0. Dacă fiecare câștigă câte o repriză, atunci se trece la shoot-out, aruncări de departajare. De asemenea, dacă este egalitate la finalul unei părți de joc, se va reîncepe meciul sub regula Golului de Aur, pentru a se stabili câștigătoarea reprizei respective;
  • jocul începe cu un angajament al arbitrului, de la mijlocul terenului;
  • golurile considerate creative (din aeriană, piruetă 360 grade) sunt recompensate cu câte două puncte, precum și cele înscrise din aruncare de la șase metri (care se acordă pentru întreruperea unei ocazii clare de gol) și cele marcate de portar-specialist.

Mai multe detalii despre regulament – aici.

Detalii despre ediția 2022 a Campionatului Mondial de Beach Handball U18 feminin – aici.

Împărtășește: