|

Prezentul și perspectivele din judoul românesc

Cu aproape o lună înainte de Campionatele Mondiale de Judo, antrenorul Dan Telearcă (antrenor internațional și care a făcut parte din stafful tehnic al lotului național al României) a realizat o analiză a situației din judoul românesc, la momentul actual, pe care o prezentăm în cele ce urmează:

Din 2012, în România, nivelul din judo a scăzut mult. De exemplu, în ultimii cinci ani, România a obținut un singur rezultat notabil la Campionatele Europene. (La Campionatele Mondiale, ultimele prezențe pe podium ale României s-au înregistrat la ediția din 2015, iar la Jocurile Olimpice – la ediția din 2012.)

În aceste condiții, chiar și calificarea la Jocurile Olimpice este foarte greu de realizat, dacă se va merge în aceeași direcție ca și până acum.

Am avea șanse de calificare cu Asley Gonzalez și Adrian Șulcă, la masculin, respectiv cu Florentina
Ivănescu și Serafima Moscalu, la feminin. Dintre care Gonzalez și Moscalu sunt sportivi naturalizați.

De când a luat o singură medalie de aur la Jocurile 0limpice (în 2012), stafful tehnic din Japonia (țara care are cele mai multe medalii olimpice câștigate, din istorie) a găsit soluții pentru a se redresa. Și a făcut-o prin a schimba, practic, sportul de judo.

Astfel că nu mai poți face pregătire cum se făcea înainte. Iar la noi în țară nu pare să se cunoască foarte multe despre această schimbare realizată la nivel mondial.

Antrenorii de la loturile naționale trebuie să se pună la curent cu noutățile din judo. Lipsa de bani nu este o scuză.

În judoul modern, există, practic, trei elemente foarte importante:

  • nu cazi (altfel nu ai ce căuta într-un lot național);
  • nu iei penalizări, nu comiți acte interzise sau de „non-combativitate” (la 3 penalizări, ai pierdut meciul; se dorește dinamizarea judoului, să fie plăcut publicului);
  • nu pierzi în fixări, la sol (în judo, sunt două aspecte majore: lupta în picioare și lupta la sol).

Pentru a putea pregăti aceste elemente, trebuie să pătrunzi în profunzime, să cunoști mai bine fenomenul.

Pe de altă parte, și arbitrajul influențează modul de dezvoltare. Arbitrajul trebuie să fie sever, obiectiv și bine însușit, deoarece doar astfel ar putea forța antrenorii și cluburile să se perfecționeze.

Iar la nivel de seniori, dacă nu ești un antrenor implicat, ca sportivii să vadă că au ce învăța de la tine, că au un viitor, atunci nu mai ascultă.


În momentul de față, în cursa pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, din România, sunt trei sportivi în grafic:

  • Florentina Ivănescu (20 ani) – sportivă care a câștigat, de curând, prima sa medalie la un Grand Slam (bronz, la Tashkent, la începutul lunii martie – prima medalie obținută de România la un asemenea concurs major în ultimul an) – ocupă locul 12 în clasamentul mondial la categoria 63 kg, cu 961 de puncte, fiind în zona locurilor care oferă calificarea directă la Jocurile Olimpice;
  • Asley Gonzalez (33 ani) este, de asemenea, în prezent, în zona locurilor care oferă prezența la Jocurile Olimpice, ocupând poziția a 20-a la categoria 100 kg, cu 690 de puncte;
  • Serafima Moscalu (23 ani) se află în zona locurilor de calificare conform cotei de continent, ocupând locul 27 la categoria 70 kg, cu 420 de puncte.

Foto: Florentina Ivănescu, în alb, în meciul pentru medalia de bronz de la Tashkent (Federația Internațională de Judo Kulumbegashvili Tamara)

Împărtășește: