| |

Raluca Strămăturaru și Carmen Manolescu, deschizătoare de drum în sania feminină românească

Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale de Sanie, în sezonul acesta, a fost introdusă proba de dublu feminin, proba de dublu fiind, până acum, rezervată doar băieților. Sezonul Cupei Mondiale a debutat săptămâna trecută, pe pârtia austriacă de la Innsbruck-Igls. În proba de dublu feminin au participat 11 echipaje, din opt țări, printre care s-a regăsit și România.

Echipajul românesc a fost alcătuit din cele mai valoroase sportive ale țării, din ultimii ani, la simplu, Raluca Strămăturaru și Carmen Manolescu. La prima apariție a probei de dublu feminin în Cupa Mondială, Raluca Strămăturaru și Carmen Manolescu au încheiat pe locul 9, cu o întârziere de două secunde față de echipajul câștigător – Selina Egle/Lara Kipp (Austria), care fost singurele care au stabilit un timp sub 40 de secunde într-o coborâre (39.998 sec. – manșa a doua – reprezentând recordul pârtiei).

De asemenea, Strămăturaru și Manolescu au fost singurele reprezentante ale României calificate în concursul de sprint, la dublu feminin, echipajul românesc încheind, de această dată, pe locul 11, la o secundă de primul loc, ocupat tot de Egle și Kipp.

În cadrul etapei, la simplu, Carmen Manolescu a întrecut-o pe mult mai experimentata sa colegă, Raluca Strămăturaru, ocupând locul 20 (având al 12-lea timp de start, în prima manșă), la mai puțin de o secundă (9,72 zecimi) de prima clasată – Madeleine Egle (Austria – care, în prima manșă, a stabilit un nou record al pârtiei – 39.574 secunde).

Raluca Strămăturaru a sosit pe locul 23, cu o întârziere de o secundă și 237 de miimi.

La masculin, Valentin Crețu a încheiat pe locul 21 (locul 17 – în manșa secundă), la o secundă și jumătate în urma câștigătorului – austriacul Nico Gleirscher (care a stabilit, în prima manșă, un nou record al pârtiei – 49.539 secunde). De altfel, primele patru poziții au fost ocupate de austrieci.

De precizat că în Cupa Mondială s-a mai calificat, din România, și Eduard Crăciun – care s-a situat pe locul 30, cu o întârziere de 4 secunde și 7 zecimi.

În proba masculină de dublu, Marian Gîtlan și Darius Șerban s-au situat pe locul 16, cu o întârziere de 1.278 sec. față de primul echipaj clasat, tot din Austria – Juri Gatt/Riccardo Schöpf. De remarcat că podiumul a fost alcătuit din echipaje ale țării gazdă, sosite în mai puțin de o zecime de secundă, după cele două manșe.

România a mai avut un echipaj calificat în Cupa Mondială, format din Ștefan Handaric și Sebastian Motzca, sosit pe locul 18, cu o întârziere de 1.703 secunde.

Cupa Mondială de Sanie programează, la finalul săptămânii, etapa a doua, pe pârtia de la Whistler (Canada), care, în 2010, a găzduit probele Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Foto: Federația Internațională de Sanie – Mareks Galinovskis

Împărtășește: