Şah > România, dublă vicecampioană balcanică

Săptămâna trecută, la Kragujevac, în Serbia, a avut loc Balcaniada de şah pe echipe pentru juniori.La masculin, au participat nouă echipe (Serbia 1, Serbia 2, Macedonia 1, Macedonia 2, Grecia, Albania, Muntenegru, Bulgaria şi România), iar la feminin – cinci (Bulgaria, Muntenegru, Grecia, Serbia şi România).

La feminin, pentru România au concurat Ioana Gelip, Emilia Coman, Andreea Cosman, Maria Ciocan şi Diana Cusmuliuc.

Triplă medaliată la Campionatul naţional, desfăşurat în aprilie, Emilia Coman a impresionat şi la Balcaniadă, câştigând trei partide dintre cele patru disputate, singura înfrângere a sa survenind în unica întâlnire pierdută de reprezentativa României, în duelul cu Bulgaria (scor 1-3).

Echipa tricoloră a câştigat cu Serbia, scor 3-1, cu Grecia, scor 3-1, şi cu Muntenegru, scor 3,5-0,5, clasându-se pe locul al doilea, în urma Bulgariei. Pe poziţia a treia s-a situat selecţionata Serbiei.

Ioana Gelip a adunat cele mai multe puncte pentru România, cu 3,5 din 4 posibile, fiind urmată de Emilia Coman (3 puncte), Andreea Cosman (2p), Maria Ciocan (1,5p) şi Diana Cusmuliuc (0,5p).

La masculin,pentru selecţionata României au evoluat Radu Doros, George Scripcaru, Andrei Dolană, Bogdan Deac şi Sergiu Herea.

Formaţia României a început în forţă competiţia, învingând cu scorul de 4-0 primele două adversare, Muntenegru şi Albania. Au urmat un rezultat de egalitate, cu Grecia (scor 2-2), o victorie la limită, cu Serbia 2 (scor 2,5-1,5), şi o înfrângere la limită, cu Serbia 1 (scor 1,5-2,5). În ultima rundă, jucătorii români s-au impus categoric, cu scorul de 4-0, în disputa cu Macedonia, adjudecându-şi medaliile de argint.

Doros şi Dolană au punctat cel mai bine pentru tricolori, obţinând câte cinci puncte fiecare din şase posibile. Deac şi Scripcaru au adunat câte patru puncte, în vreme ce Sergiu Herea a obţinut un punct, câştigând singura partidă la care a luat parte.

De remarcat că, în ultima etapă, Serbia 1 a coborât de pe poziţia întâi în afara podiumului de premiere, după înfrângerea cu Bulgaria. Grecia a câştigat medalia de aur, iar pe locul al treilea s-a situat Bulgaria.

Împărtășește: