| |

Secția de baschet de la CSM Petrolul Ploiești – cu pași mici spre (re)construirea unei tradiții

Una dintre echipele aflate pe val în Liga Națională de Baschet Masculin este CSM Petrolul Ploiești. După un start cu două înfrângeri, echipa antrenată de Mihai Popa și Ionuț Ivan (cel care este și coordonatorul secției de baschet a clubului) are o serie de patru succese la rând, regăsindu-se pe locul al treilea în Conferința A, în urma singurelor cluburi neînvinse din competiție – Rapid București și campioana U BT Cluj-Napoca (rezultate și clasament – aici).

Echipă aflată în al doilea sezon pe prima scenă a baschetului românesc, CSM Petrolul Ploiești începe să renască pasiunea pentru acest sport la nivel înalt în urbea ploieșteană.

Clubul municipalității ploieștene are în Veljko Brkic un lider care se numără printre principalii 20 de marcatori ai ligii (locul 17), cu o medie de 14.5 puncte pe meci, acesta fiind, totodată, al cincilea în topul blocajelor, cu 0.83 capace pe meci.

De asemenea, Octavian Popa Calotă pare că se află la a doua tinerețe, jucătorul de 38 de ani fiind principalul pasator al echipei și printre cei mai buni din campionat la acest capitol. Popa Calotă este al 12-lea din ligă la media de pase decisive, cu 4.5, și, în plus, este al șaptelea din ligă la capitolul de pase decisive/mingi pierdute, cu o medie de 3.38, având, în total, 27 de pase decisive și numai 8 mingi „oferite” adversarilor.

Veteranul echipei ploieștene împarte postul de conducător de joc cu americanul Kwamain Mitchell, care a petrecut cel mai mult timp pe teren din lotul celor de la CSM Petrolul, în cele șase partide disputate. Mitchell îl urmează pe Popa Calotă la numărul de pase decisive realizate, cu o medie de 4.33, fiind al 13-lea din ligă, dar acesta este și al treilea marcator al echipei, cu 11 puncte pe meci, precum și lider al echipei (la egalitate cu Brkic) la intercepții – cu 1.2 intercepții pe meci.

După patru succese la rând, echipa CSM Petrolul Ploiești are de trecut un test important, mâine, pe teren propriu, când va întâlni una dintre revelațiile sezonului din FIBA Europe Cup, calificată în faza a doua a competiției europene – SCM U Craiova, care, însă, a avut un start mai puțin reușit în campionat (cu doar 2 victorii în 5 partide). Meciul este programat la Sala „Olimpia”, de la ora 18:00.

Juniorii fac senzație în Europa

Cu o echipă care, ușor-ușor, începe să-și creeze un nume în campionatul seniorilor, clubul municipalității ploieștene pare să aibă și viitorul asigurat.

Secția de baschet coordonată de antrenorul Ionuț Ivan are una dintre generațiile remarcabile din România, care a ajuns, acum, la categoria U14. Campioni la U12 și la U13, juniorii ploieșteni au câștigat toate meciurile oficiale disputate la nivel național, și în acest sezon fiind neînvinși, ajungând, astfel, la 47 de victorii în competițiile organizate de Federație Română de Baschet, de la formarea grupei până în prezent.

În plus, echipa ploieșteană a debutat, luna aceasta, la nivel european, participând în Conferința de Sud a European Youth Basketball League, în care și-a menținut invincibilitatea, câștigând toate cele patru partide disputate în primul turneu al Grupei B, organizat în capitala Ungariei – Budapesta.

Iar CSM Petrolul a fost recompensată și cu trei premii individuale, la turneul din Budapesta: Vlad Borcan – MVP al turneului, având medii de 25 puncte, 11 recuperări şi 2.3 pase decisive, David Iordăchescu (19 puncte, 9.3 recuperări, 5 pase decisive) – cel mai valoros jucător al echipei, iar Roberto Săndulescu (22.3 puncte, 10 recuperări, 3 pase decisive) a fost inclus în „cel mai bun 5” al competiţiei.

Rezultatele și clasamentul – aici.

Nu doar echipa de U14 de la clubul ploieștean evoluează la nivel european, ci și cea de U17, care, de asemenea, a avut prestații foarte bune la debutul într-o competiție oficială internațională.

Având în lot doi dintre jucătorii care și-au făcut, deja, simțită prezența în echipa de seniori, Codruț Dinu (cel mai bun jucător al echipei) și George Angelian (inclus în echipa turneului), CSM Petrolul Ploiești a debutat cu trei victorii în cele patru partide ale primului turneu din European Youth Basketball League, Grupa A, din Conferința de Sud, disputat la Hamburg (Germania), luna trecută.

Rezultatele și clasamentul – aici.

Iar la clubul ploieștean se mai regăsesc alte grupe care au început cu dreptul în campionatele naționale, în acest sezon, precum cele de la U16, U15 și chiar la feminin – U18.

Astfel, metoda de dezvoltare a baschetului la CSM Petrolul Ploiești arată că, acolo unde se dorește cu adevărat, se poate construi un model sănătos pentru sportul de performanță, cu pași mici, dar cu potențial uriaș.

Foto: CSM Ploiești

Împărtășește: