Trofeul Carpați la handbal juniori – speranțe pentru un viitor incert
Au apus demult vremurile în care Naționala masculină de handbal a României era de temut pentru orice reprezentativă din lume. Handbalul masculin românesc are o istorie frumoasă, cu generații de succes, mai ales în anii ’60 – ’70, când România a cucerit patru titluri mondiale.
Chiar și după acea perioadă, încă a continuat să se regăsească printre cele mai bune echipe din lume, până în anii ’90.
De atunci și până în prezent, handbalul masculin românesc tot încearcă să regăsească acea strălucire de altădată.
Iar săptămâna trecută, la Ploiești și la Brazi, cu ocazia disputării Trofeului Carpați, i-am putut urmări pe juniorii României, cei care, în mod direct, visează să repună pe harta handbalului mondial echipa națională a țării noastre.
Selecționata pregătită de Vasile Boca și Rudi Stănescu a încheiat turneul pe locul secund, în urma Egiptului, țară în care handbalul masculin se află într-o creștere valorică semnificativă (a fost sfert-finalistă la precedentele trei ediții ale Campionatului Mondial de seniori, bifând, totodată, rezultate deosebite la juniori – de exemplu, anul acesta, la Mondialele U19, a ratat cu puțin obținerea medaliilor de bronz).
Echipa României, susținută, în tribune, printre alții, în număr mare de copii care practică handbal la cluburi din Prahova, a câștigat cu Muntenegru (38-29) și cu Macedonia de Nord (28-23), dar a pierdut cu Egipt (25-36).
Selecționata tricoloră a fost alcătuită pe scheletul campioanei naționale de juniori 1, CSU Suceava, care a dat șase dintre cei 16 jucători convocați la acest turneu și la care activează și antrenorul Vasile Boca.
Cu o singură excepție (portarul Cătălin Haidu – născut în 2007), echipa României a avut în lot jucători născuți în 2006, în vreme ce Egiptul a avut cinci jucători născuți în 2007 (restul – în 2006), iar Macedonia de Nord și Muntenegru s-au prezentat inclusiv și cu jucători născuți în 2008.
Liderul acestei generații, Codrin Dascălu, produs 100% al clubului din Suceava, a confirmat doar parțial, încheind cu 18 goluri înscrise (17 goluri în primele două partide, având, însă, o singură reușită din 5 aruncări în jocul cu Egipt), dar și 3 pase decisive (2 – în meciul cu Egipt).
S-a mai remarcat, în mod deosebit, și Antonio Nedea (CSM București), care a marcat 9 goluri (procentaj de reușită de 64%) și a fost lider al turneului la pase decisive (4, la egalitate cu încă doi jucători, de la Macedonia de Nord, respectiv de la Muntenegru) și, respectiv, la intercepții (3, la egalitate cu un jucător din Egipt).
De asemenea, Andrei Rață și Teodor Ilucă (ambii, de la CSU Suceava) s-au numărat printre primii 10 marcatori ai turneului, cu câte 11 goluri înscrise (Ilucă – 4 de la 7m), Dragoș Dăneasa (Politehnica Timișoara) a fost principalul marcator al echipei în meciul cu Egipt (5 goluri din 5 aruncări), iar pivotul Emanuel Șerban (CSU Suceava) a fost declarat cel mai bun apărător al turneului.
La capitolul portari, Cătălin Haidu (singurul stranier din lotul României, format la LPS Târgu Mureș, este component, din acest an, al clubului german SG Flensburg-Handewitt) – care a apărat cele mai multe minute poarta tricoloră – a fost al doilea la numărul de intervenții salvatoare (16), al treilea la media de intervenții (5.30) și al cincilea la procentaj de reușită (26.2%).
Pe plan ofensiv, echipa României s-a descurcat cel mai bine la acțiunile de pe extremă, marcând 21 de goluri din 30 de aruncări (cele mai multe din cadrul turneului).
De asemenea, pe contraatac, România a fost cea mai prolifică echipă a întrecerii, cu 11 goluri din 11 tentative, fiind în fruntea ierarhiei și la numărul de pase decisive (12), bifând, totodată, și cele mai puține mingi pierdute (13).
Au fost, în schimb, și multe minusuri, precum procentajele de reușită de la 9m (41.3%), de pe semicerc (60%) și de la aruncările de la 7m (53.8%), capitole la care tricolorii au fost pe ultimul loc.
Totuși, s-a putut vedea că potențial există la această generație de copii și numai timpul ne va arăta dacă a fost utilizat în cel mai bun mod posibil.
Reprezentativa României de juniori se va mai reuni în luna decembrie, pentru ultimele verificări înainte de participarea la calificările pentru Campionatul European 2024, programate la începutul lunii ianuarie, anul viitor.
Lotul de jucători al României la Trofeul Carpați a fost următorul:
HAIDU CĂTĂLIN-SEBASTIAN – SG FLENSBURG HANDEWITT
ȘTEFAN DENIS – CSM PLOIEȘTI
RÎPĂ RĂZVAN – CSU SUCEAVA
ILUCĂ TEODOR – CSU SUCEAVA
ANDRONIC MIHAI – LPS VASLUI
DĂNEASA DRAGOȘ – SCM POLITEHNICA TIMIȘOARA
DASCĂLU CODRIN – CSU SUCEAVA
BREBAN ADRIAN – AH MINAUR BAIA MARE
ȚUINEA DAVID-ADRIAN – CSM BUCUREȘTI
IENEI PATRICK – AH MINAUR BAIA MARE
PUȘCAȘ-ILISEI FLORIN-ALEXANDRU – CS DINAMO BUCUREȘTI
RAȚĂ ANDREI – CSU SUCEAVA
NEDEA ANTONIO – CSM BUCUREȘTI
POPA RAUL – ACS AVATAR BRASOV
STANCIU COSMIN – CS DINAMO BUCUREȘTI
DUMITRESCU DAVID – CNOE SIGHIȘOARA/CSS DR-TURNU SEVERIN
SPURIO LUCA – AHC POTAISSA TURDA
RUSU EDUARD – CSU SUCEAVA
DUMITRU ALEXANDRU-COSMIN – CSM BUCUREȘTI
NEGRILĂ ANDREI – CSM BUCUREȘTI
ȘERBAN EMANUEL – CSU SUCEAVA
ICHIM MIHAI – LPS VASLUI