| |

Valentin Crețu, la cea mai bună etapă de Cupă Mondială de Sanie din carieră

Lider al saniei masculine din România de peste zece ani, Valentin Crețu a înregistrat, în weekend, cele mai bune performanțe ale sale într-o etapă de Cupă Mondială. De altfel, sportivul din Sinaia traversează cel mai bun sezon al său din competiția mondială.

În weekend, a avut loc a șaptea rundă a sezonului din Cupa Mondială de Sanie, pe pârtie artificială, la Winterberg, în Germania.

În vârstă de 33 de ani, Valentin Crețu a bifat prima sa victorie în cadrul Cupei Națiunilor, concurs de calificare pentru Cupa Mondială.

Prezent, anterior, pe podium în Cupa Națiunilor (locul al treilea – cea mai bună clasare anterioară, în sezonul 2018/2019, la Altenberg, tot în Germania), sportivul român a reușit, de această dată, să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Deși a avut doar al nouălea timp la start și nu a fost primul la niciun sector intermediar, Crețu a stabilit cel mai bun timp la finalul cursei – 52.412 secunde, fiind cu +0.034 sec. înaintea germanului Florian Müller (21 ani), respectiv cu 0.101 sec. înaintea lui Jonathan Eric Gustafson (25 ani), din Statele Unite ale Americii.

Este un sentiment plăcut să câștigi. Prima mea victorie în Cupa Națiunilor mă face foarte fericit.

Valentin Crețu, după succesul din Cupa Națiunilor

La cursa din Cupa Mondială, Valentin Crețu s-a clasat al 14-lea (1:46.790 minute: 53.378 sec. – prima manșă/53.412 sec. – a doua manșă), cu o întârziere de 1.103 secunde față de învingător – germanul Max Langenhan.

Sportivul din Sinaia și-a egalat, astfel, cea mai bună clasare din Cupa Mondială, care se înregistrase în urmă cu două runde, la Sigulda, în Letonia, fiind primele sale clasări între cei mai buni 14 din competiția mondială stagională.

În plus, fiind în Top 15, Valentin Crețu a obținut calificarea și la cursa de sprint, pe care a încheiat-o pe locul 10 (36.570 secunde), la 0.409 sec. de primul clasat, tot germanul Max Langenhan.

Cu această clasare, sportivul român a încheiat al 19-lea sezonul în competiția de sprint, deși a avut o singură prezență în cele trei etape desfășurate.

De remarcat că Valentin Crețu a fost pentru a treia oară la rând în Top 15 în Cupa Mondială, după etapele de la Sigulda (locul 14) și de la Altenberg (locul 15).

Iar cu punctele obținute la Winterberg, inclusiv cele din cadrul probei de sprint, reprezentantul României ocupă locul 21 în clasamentul Cupei Mondiale (deși nu a fost prezent la etapele din America, de la Whistler – Canada, respectiv Park City – Statele Unite ale Americii), cu un total de 160 de puncte, înaintea ultimelor două runde ale sezonului (la St. Moritz – Elveția, respectiv a doua etapă de la Winterberg). Cea mai bună clasare finală a sa într-un sezon de Cupă Mondială a fost locul 22, în sezonul 2015/2016, când a reușit prima sa prezență în Top 15 în cadrul unei etape (la Winterberg, ultima rundă a sezonului respectiv).

În clasamentul sezonului din Cupa Națiunilor, în urma victoriei de la Winterberg, Valentin Crețu a urcat pe locul al treilea, cu 285 de puncte (primele două locuri sunt ocupate de Lukas Gufler / Italia – 322p, respectiv de Alexander Ferlazzo / Australia – 315p).

De precizat că la o etapă din Cupa Mondială sunt direct calificați primii 12 sportivi conform clasărilor de la precedentele trei runde ale competiției, iar 18 se califică în urma cursei din Cupa Națiunilor.

Foto: FIL / Mareks Gallinovskis

Împărtășește: