|

Volei Alba Blaj și CSM Târgoviște, la startul Ligii Campionilor la volei feminin

Dacă, la masculin, România nu are nicio reprezentantă în faza grupelor celei mai importante competiții de volei inter-cluburi din Europa, la feminin, în schimb, sunt două echipe din țara noastră: campioana Volei Alba Blaj și vicecampioana CSM Târgoviște.

Ambele echipe românești vor debuta mâine, în deplasare.

Volei Alba Blaj, finalistă în ediția din 2018 a CEV Champions League, face parte din Grupa B a Ligii Campionilor, urmând să debuteze pe terenul campioanei din Franța, Volero Le Cannet (un club înființat în 2018, printr-o colaborare între Rocheville Le Cannet și clubul elvețian Volero Zurich), mâine, de la ora 21:00.

Echipa franceză se află la prima apariție în CEV Champions League. În acest sezon, Le Cannet a pierdut Supercupa Franței, iar în campionat a început cu șapte victorii în zece partide, ocupând, acum, locul al patrulea.

De menționat că, în sezonul trecut, cele două echipe s-au întâlnit în sferturile CEV Cup, Alba Blaj având câștig de cauză, după victorii cu 3-0 (acasă) și 3-2 (în deplasare). Echipa din Blaj avea, însă, să se oprească în semifinale, fiind învinsă de Eczacibasi Dynavit Istanbul (Turcia), care avea să-și adjudece trofeul.

În grupa B a CEV Champions League se mai regăsește un alt club recent înființat (în 2019), Prometey Dnipro, din Ucraina. Prezentă pentru a doua oară în grupele Ligii Campionilor, echipa ucraineană s-a mutat, practic, în Cehia, din cauza războiului pornit de Rusia, evoluând acum în Extraliga, în orașul Kutná Hora. În actualul sezon, Prometey a început cu nouă victorii, din 11 partide, ocupând locul secund în campionatul Cehiei.

Echipa ucraineană va debuta pe terenul principalei favorite a grupei – Vero Volley Milano, finalistă în campionatul Italiei și sfert-finalistă în ediția anterioară a CEV Champions League.

Echipa cu sediul în Monza ocupă locul secund în campionat, cu nouă victorii, în zece partide.

Lideră în campionatul românesc, cu șapte victorii, din tot atâtea posibile, Alba Blaj va avea, după meciul din Franța, următorul program în grupa din CEV Champions League: Vero Volley Milano (acasă, 21 decembrie 2022, la Târgu Mureș), Prometey Dnipro (deplasare, 10 ianuarie 2023), Vero Volley Milano (deplasare, 18 ianuarie 2023), Volero Le Cannet (acasă, 1 februarie 2023, la Târgu Mureș), Prometey Dnipro (acasă, 8 februarie 2023, la Târgu Mureș).

La debutul în cea mai importantă competiție inter-cluburi din Europa, CSM Târgoviște va evolua în Turcia, împotriva uneia dintre favoritele competiției – Eczacibasi Dynavit Istanbul. Meciul este programat mâine, de la ora 18:00.

Echipa din Turcia a încheiat pe locul al treilea în sezonul trecut, în Sultanlar League, campionatul național. Însă, acum ocupă prima poziție, cu victorii pe linie (9), inclusiv un succes categoric cu principala rivală din Turcia – VakifBank Istanbul, deținătoarea titlului în Liga Campionilor.

În grupă se mai regăsesc campioanele Poloniei – Grupa Azoty Chemik Police, respectiv Bulgariei – Maritza Plovdiv, care se vor întâlni, tot mâine, la Szczecin.

Grupa Azoty Chemik Police este o obișnuită a CEV Champions League, fără, însă, mari performanțe, iar în campionatul Poloniei ocupă acum locul al treilea, cu cinci victorii, din șase partide.

Maritza Plovdiv este câștigătoare a ultimelor opt ediții a campionatului Bulgariei, iar în acest sezon pare, din nou, fără rivală, ocupând prima poziție, după șase etape, fără set pierdut. În Liga Campionilor, însă, nu a reușit, până acum, să treacă de faza grupelor.

CSM Târgoviște, care ocupă, în prezent, locul secund în campionatul României (la două puncte în urma echipei Alba Blaj), cu șase victorii, din șapte partide, va avea următorul program în CEV Champions League, după meciul de mâine, de la Istanbul: Grupa Azoty Chemik Police (acasă, 21 decembrie 2022), Maritza Plovdiv (deplasare, 11 ianuarie 2023), Grupa Azoty Chemik Police (deplasare, 18 ianuarie 2023), Eczacibasi Dynavit Istanbul (acasă, 2 februarie 2023), Maritza Plovdiv (acasă, 8 februarie 2023).

Câștigătoarele celor cinci grupe preliminare și cele mai bune trei echipe de pe locul secund se vor califica în sferturile de finală.

Componența celorlalte grupe – aici.

Meciurile pot fi vizionate pe platforma Confederației Europene – EuroVolley.tv.

Foto: Volei Alba Blaj / CSM Târgoviște.

Împărtășește: