|

Momentul României, în gimnastica ritmică mondială

De ceva timp, în România a început să se organizeze tot mai multe evenimente sportive internaționale. Ceea ce este un fel de paradox, având în vedere stadiul precar al infrastructurii, în general, la nivel național.

Cu două competiții de nivel mondial în organizare (Campionatul Mondial de junioare și World Challenge Cup), în următoarele două săptămâni, forul național de gimnastică ritmică (președinte Irina Deleanu) se află în fața uneia dintre cele mai mari provocări de până acum.

La Cluj-Napoca, vor evolua, mai întâi (în perioada 7-9 iulie), cele mai valoroase sportive junioare din lume, întrecându-se pentru titlurile mondiale la cea de-a doua ediție din istorie a competiției rezervate acestei categorii de vârstă. Apoi, între 14 și 16 iulie, tot în inima Ardealului, unele dintre senioarele aflate în fruntea ierarhiei mondiale (printre care sunt înscrise și campioana mondială la individual compus Sofia Raffaeli – Italia – și campioana europeană la individual compus Boryana Kaleyn – Bulgaria), dar nu numai, vor concura pentru medaliile puse în joc la cel de-al doilea concurs al sezonului din seria World Challenge Cup.

Separată, în prezent, din punct de vedere organizatoric, de Federația Română de Gimnastică, în care se regăsește una dintre disciplinele de referință ale sportului din România – gimnastica artistică, gimnastica ritmică (disciplină sportivă destinată exclusiv fetelor) – o combinație dintre arta spectacolului și arta sportului – își croiește propriul destin pe scena sportivă românească.

Cu o singură medalie olimpică în palmares (obținută, în 1984, de către Doina Stăiculescu), gimnastica ritmică din România se află pe un trend ascendent, atât din punct de vedere al numărului total de sportive legitimate, cât și al performanțelor obținute în ultima perioadă.   

Conform datelor centralizate de către Agenția Națională pentru Sport, numărul senioarelor participante în sistemul competițional național aproape s-a dublat în ultimii patru ani, iar cel al sportivelor de la toate categoriile de vârstă a revenit aproape de numărul înregistrat înainte de pandemie, după un regres semnificativ înregistrat în 2020.

Amalia Lică și speranțele României

La Campionatul Mondial de junioare, România are perspective bune de a scrie istorie nu doar din prisma organizării în premieră a unui asemenea eveniment, ci și prin rezultate. Asta deoarece una dintre principalele favorite la medalii este chiar din România – Amalia Lică, sportivă care, anul trecut, a devenit prima gimnastă română medaliată cu aur la un campionat continental, indiferent de categoria de vârstă.

La nivel de senioare, Andreea Verdeș și Annaliese Drăgan au scris istorie pentru România, anul trecut, aducând țara noastră, pentru prima oară după o absență de 30 de ani, în finale la o ediție de campionat mondial.

În plus, și în proba de ansamblu România face pași importanți. După ce a fost prezentă cu un ansamblu la Campionatul European de senioare, din luna mai, țara noastră va concura la această categorie și la Campionatul Mondial de junioare. Aspect demn de menționat, deoarece, din 1999 până în prezent, România nu a mai participat decât o singură dată în concursul de ansamblu la campionatele mondiale.

Reprezintă, astfel, o revigorare a unei categorii la care România a fost și pe podium la Campionatele Europene de senioare, în 1993 (medalie de bronz).

Indiferent de rezultatele care vor fi obținute pe covorul de concurs, micuța lume cu suflet mare a gimnasticii ritmice românești poate fi mândră de faptul că reușește să aducă magia acestei discipline sportive de la cel mai înalt nivel tot mai aproape de publicul din România.

Foto: Federația Română de Gimnastică Ritmică

Împărtășește: